РАЗГОВОР О ПАРТНЕРСТВУ НА ПРОЈЕКТИМА ЕУ
21.06.2014


На позив господина Атанаса Крстина, Генералног Конзула Конзулата Републике Бугарске у Нишу, председник Градске општине Палилула, Бобан Џунић, са сарадницима,  разговаро је са представницима консултатнске куће  „Yotov Consult“ која успешно реализује међународне пројекте и повезује градове и општине у региону. О референцама, пројектним идејама које подржава Европска унија и могућностима остваривања партнерства говорио је Georgi Yotov, менаџер ове консултатнске куће из Бугарске. „Yotov Consult“ има велики углед и добре резултате у пружању консултантских услуга и обуке пројектних тимова који раде на развоју и управљању међународним пројектима. Са својим представништвима у више градова у Бугарској, Мекедонији а од недавно и у Србији-Нишу, консултантска кућа успешно остварује мисију повезивања заинтересованих страна у нашем региону. 

„Нашој јавности је познато да сам о привредном и економском развоју Србије и Бугарске, резултатима које остварује наша општина Палилула, са градовима у Бугарској, више пута разговарао са амбасадором и генералним конзулом Бугарске у Србији. Овај радни састанак са делегацијом консултантске куће у Конзулату је конкретизација наших разговора. Познато је да су "суседски програми" као нови инструмент Европске уније, усмерени ка промоцији и пружању подршке прекограничној сарадњи ка смањивању постојећих разлика у нивоу развијености између региона на спољним границма Европске уније и ка унапређењу веза  између локалних заједница и јачању културне, социјалне и економске сарадње. Овом активношћу желимо да пронађемо нове изворе финансирања и подршке за пројектне идеје које су усмерене ка решавању социјалних питања и побољшања квалитета живота наших грађана-истакао је председник Џунић.

Општина Палилула, у протеклих неколико година успешно остварује пројекте у партнерству са бугарским градовима Своге, Ћустендил, Бобов дол, Ботевград, Ихтиман уз подршку Еврпске уније. Како кажу, препознали то као могућност јачању културне, социјалне и економске сарадње, промоције својих потенцијала и унапређењу сарадње са локалних заједницама у Региону. (ЕКОПолис,Д.В)